Pääsin ToimistoSissien kanssa testaamaan ensimmäisten joukossa Hans Välimäen uuden Säm & Masu Helsingin alakerrassa olevan tilausravintolan, jossa tarjoillaan aasialaisia makuja tamperelaisella twistillä (mikä osuus sitten on tamperelaisuutta, sen saa jokainen itse päätellä). Laskeuduimme portaita valaistukseltaan hämärään, tunnelmallisen intiimiin, suhteellisen pieneen ravintolatilaan. Kuohuviiniä nautiskellessamme saimme perehdytyksen tulevaan ruokailuun, joka oli tarpeen, koska useimmille termit Shabu Shabu ja Teppanyaki olivat täysin vieraita ennen tuota ravintolavierailua.

Shabu Shabu on japanilainen fondue, keskellä kuuden hengen pöytää porisi pata induktiolevyllä. Pöytiin katettuja lihoja tai kaloja ja äyriäisiä kasvisten kera ”dippailtiin” liemeen, jonka jälkeen niitä kastettiin maustekastikkeissa tai lisättiin vaikkapa chiliä tai sipulia ja makuelämys oli valmis. Lihojen ja kalojen jälkeen kasvikset kipattiin pataan ja ne nautittiin ”keittona” omista kulhoistaan. Sekä lihojen että merenelävien liemiä oli keitetty kaksi vuorokautta ja ne olivat erittäin herkullisia. Hetken harjoittelun jälkeen ruokailu sujui oikein hyvin ja puheensorina täytti tilan nopeasti.

Teppanyaki-tiski taasen näytti tavalliselta baaritiskiltä, mutta siinä kokki tekee ruoan ihmisten istuessa ympärillä. Se on suunniteltu 6 – 12 hengelle ja siinä kannattaa nauttia vähintään 9 ruokalajin illallinen. Meille kokkailtiin kampasimpukoita herkullisen kastikkeen kera.

kampasimpukoita

Ylimpään kerrokseen pääsimme nauttimaan jälkiruoan eli lasillisen kuohuvaa sekä taivaallisen palan suklaakakkua. Maisemat olivat taianomaiset, kun luntakin sattui vielä satamaan ja Esplanadin puut saivat valkoisen kuorrutteen. Yläkerrassa on 60 asiakaspaikkaa ja kahdenhengen pöydät saa vapaasti järjestellä tilaisuuden luonteen mukaan. Normaalisti yläkerrassa on a lá carte, joissa voi nauttia 4-,7- tai 9-ruokalajin menun.

Sam Helsingin yläkerta

Sam Masu Helsinki