Oletko koskaan kuullut pienestä kaupungista nimeltä Jávea? Luultavasti et ja luultavasti minäkään en olisi kuullut, ellei siellä olisi cowork paikkaa nimeltä Sun and Co, jossa vietin viikon vuosi sitten maaliskuussa workation matkani aikana. Jávea sijaitsee melko tarkkaan puolivälissä Alicantea ja Valenciaa, siis suomalaistenkin suosimalla Costa Blancalla. Jáveassa on noin 30 000 asukasta ja se on suosittu lomakaupunki. Maaliskuussa Jáveassa on vielä suhteellisen hiljaista, mutta kesäkaudella kaupunki vilisee turisteja. Enkä yhtään ihmettele; vanhakaupunki on aivan ihastuttava kapeineen katuineen ja kukkineen, unohtamatta rautaisia parvekkeita ja niiden mosaiikkeja ja valkoisia rakennuksia. Kaupungista löytyy myös erilaisia aktiviteetteja varmasti kaikille, onhan Jávean sijainti rannan ja vuorten välissä, joten niin vaellukset luonnon keskellä kuin rannalla loikoilu tai suppailu ovat suosittuja harrastuksia.

Javean vanhakaupunki

Entä onko sana workation jo tuttu sinulle? Siihen on yhdistetty kaksi sanaa work ja vacation eli työ ja loma samassa paketissa. Viime keväänä kiertelin viisi viikkoa Espanjassa juurikin näin ja se avasi silmäni, että virtuaaliassistenttina voin tehdä töitä aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa, pois Suomen talven pimeydestä ja loskasta tai paukkuvista pakkasista.  Workationin määritelmän mukaan päiviini kuului niin töitä kuin lomailua eli kiertelin kaupungilla, kävin tutustumassa nähtävyyksiin ja parasta kaikessa: kävelyitä rannalla. 

Mutta siis syy, miksi minä päätin matkani aikana viettää viikon Jáveassa, oli juurikin tuo cowork/coliving paikka Sun and Co. Yksin matkustamisessa on puolensa, mutta välillä on kiva olla muidenkin seurassa, joten Sun and Co oli kiva piristys yksin ololle sekä oivallinen tilaisuus tutustua paremmin uusiin ihmisiin. Mielestäni coworking/coliving konsepti on aivan mahtava: yhteiset työtilat, tietojen ja taitojen jakamista sekä uusia ideoita ja vinkkejä sekä tietysti erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja. Oma huone antaa yksityisyyttä, ja yhteisiin retkiin tai muihin aktiviteetteihin voi osallistua juuri sen verran kuin haluaa. Tuon viikon aikana, jonka minä olin Sun and Co:ssa, järjestettiin Paella-ilta (paikallinen kokki tuli paistamaan paellan jättimäisellä paella pannulla), pari mastermind sessiota, joista toisen pidin itse ja sain tilaisuuden kuulla muiden mielipiteitä ja ideoita, yritystoimintaani. Lisäksi yhtenä päivänä eräs asukas piti esityksen parhaista työkaluista, joilla parantaa tuottavuutta. Vapaa-ajalla oli tuon viikon aikana mahdollista osallistua kanoottiretkelle, kiivetä lähellä olevalle “vuorelle”, joogaamiseen ja yhtenä iltana kävimme syömässä läheisessä tapas-ravintolassa. Eli tylsää hetkeä ei varmasti ehdi kokea Sun and Co:ssa.

Sun & Co

Paikka toimii etätyöntekijöiden ja diginomadien tilana talvikauden eli syys – toukokuun ajan ja kesäkaudella se on hostellina. Cowork aikana majoittumaan mahtuu parisen kymmentä henkilöä, vuosi sitten maaliskuussa talossa oli itseni lisäksi viisi henkilöä ja tietysti kolmesta työntekijästä oli paikalla melkein aina joku. Sun and Co toivottaa myös yritykset ja tiimit tervetulleiksi kotiin (ensimmäiset sanat jotka kuulin saapuessani Sun and Co:hon olivat: Welcome home!). Tiimiytyminen on taatusti erilaista ja luultavasti tehokkaampaa kuin tutussa toimistossa. Ja ainakin itselläni tuo viikko oli kaikista tuottavin ja idearikkain koko matkani aikana.

Jos workation on sinulle mahdollista ja haluaisit viettää ensi talvena aikaa Sun & Co:ssa, käy tutustumussa Sun and Co:n nettivuihin ja aloita ensi talven pakomatkan suunnittelu vaikka jo tänään.